Thursday, September 10, 2009

Keusahawanan

Keropok Amplang Wajib Dicuba
Salah satu produk makanan ringan yang hanya terdapat di Daerah Tawau adalah Keropok Amplang. Selain rasa ikannya yang sungguh rangup dan sedap, keropok ini juga berbentuk empat segi berbeza dengan keropok ikan lain yang dijual di sekitar Sabah. Produk Keropok Amplang ini merupakan produk utama yang mesti dibeli apabila berkunjung ke Tawau, Sabah.
Produk makanan ringan ini diusahakan oleh Kasmah Hj Basiran, salah seorang wanita gigih di Kampung Merotai Besar sejak tahun 2000. Berbekalkan modal sebanyak RM400.00, beliau mula belajar dari rakan-rakannya tentang cara-cara untuk membuat keropok ini dan memasarkannya secara kecil-kecilan di dalam kampung.
Setelah beberapa tahun melibatkan diri dalam perusahaan produk makanan ringan ini, beliau kemudiannya telah mendapat bantuan daripada Jabatan Perikanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Yayasan Usaha Maju (YUM). Selain bantuan bangunan untuk membuat perusahaan Keropok Amplang, beliau juga turut mendapat bantuan mesin dan modal pusingan daripada agensi yang berkaitan untuk mempertingkatkan Perusahaan Keropok Amplang .
Kini, Kasmah Basiran boleh tersenyum bangga tatkala melihat perniagaan yang diusahakan sejak lapan tahun yang lalu mula meniti tangga kejayaan. Apa yang diharapkannya agar dapat mempromosikan lagi produk Keropok Amplang yang istimewa ini sehingga ke Semenanjung Malaysia. Bantuan daripada 13 orang pekerja dan anak saudaranya dijangka akan dapat membantu meningkatkan pengeluaran produk makanan ini seiring dengan permintaan hangat oleh pelanggan di seluruh Sabah.
Bagi sesiapa yang berminat, bolehlah menghubungi beliau di talian 019-8696906 untuk mendapatkan produk Keropok Amplang yang dijual dengan kadar harga yang munasabah!

1 comment:

Anonymous said...

salam..bleh x email sya dkt sule_meaw@yahoo.com??
ada sesuatu yg ingin sy tanyakan mngenai merotai..a.s.a.p k!!
makaseh..